onsdag 3 juli 2013

Veckans tips: Fästisar!

Fästisar är ett litet men ack så användbart program som ingår som standard i Windows 7. Fästisar är som ett slags mer träd­vänligt alternativ till att använda sig av post it-lappar. Du kan exempelvis snabbt skriva ned en att göra-lista, en inköpslista eller en e-postadress.

Det bästa med programmet är att det är mycket enkelt att använda. Du behöver inte tänka på att spara dokument och ange filnamn eller något ­liknande.

Ett par mindre bra saker med Fästisar är att du inte kan stänga enskilda anteckningar och inte ändra på teckensnittet. Men genom att använda rätt kort­kommandon kan du skapa numrerade listor och förstora eller förminska teckensnittet.


1. STARTA FÄSTISAR. Det enklaste sättet att starta programmet Fästisar är att öppna Start-menyn och klicka dig fram till alternativet Fästisar. Om du inte hittar programmet i Start-menyn är det bara att skriva fästisar i sökfältet och klicka på Retur-tangenten.


2. BÖRJA SKRIVA. När programmet startas visas en gul fästis på din skärm. Det är bara att klicka i fästisen och börja skriva. Håll ned Ctrl- tangenten och tryck b, i eller u så kan du skapa fet, kursiv eller understruken text. (Vi är inte så noga med rättstavningen på vår fästis, som du ser.)3. TRÖTT PÅ GULT? Du kan enkelt skapa en ny fästis genom att klicka på det lilla plustecknet längst upp till vänster. För att enklare kunna särskilja på olika anteckningar kan du ändra bakgrundsfärg genom att högerklicka i fästisen.4. SKAPA LISTOR. För att infoga olika former av numrerade listor eller punktlistor trycker du Ctrl + Skift + L upprepade gånger.

5. ÖKA ELLER MINSKA TECKENSTORLEK.  För att öka eller minska teckensnittet trycker du Ctrl + Skift + : (kolon) eller Ctrl + Skift + ; (semikolon).

Tipsen hämtade ifrån: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.302860/sa-anvander-du-fastisar-i-windows-7
den 3/7-2013

Trevlig sommar / Lärande IKT