måndag 31 augusti 2015

TV och film i förskolan via Lärande IKT Media

Bild: Pixabay - demonstration

Lärande IKT Media är en kommunal resurs för att strömma film och TV. Tjänsten är tillgänglig för Norrköpings kommuns samtliga förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, SFI och Komvux. 


I strömmande format kan du ta del av hela Utbildningsradions utbud, både TV och radioprogram. Du kan titta på hundratals olika filmer som vi köper av Sveriges ledande distributörer av skolfilm. För att ta del av vårt utbud måste du som pedagog skapa ett konto på SLI. Detta görs enklast via www.sli.se. Tänk på att använda din jobb-mailadress (@edu.norrkoping.se) vid registrering.Modersmål och minoritetsspråk

”Enligt den nya skollagen ska förskolan medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål.” Utbildningsradion erbjuder c:a 400 olika program till förskolan på en mängd språk. Man kan även välja olika språk i textmenyn.

Läs- och skrivutveckling 

I tv-serien Livet i bokstavslandet får barnen lära sig allt från att känna igen en bokstav och förstå hur den låter, till att känna igen och skapa ett rim. I bokstavsbutiken hjälper experterna till att ljuda bokstäver och hitta på ord. Orden på hyllorna i ordförrådet skapar associationer för att stärka förståelsen.

Språkutveckling genom film

Att visa film för små barn är lätt. Det är bara att samla dem och trycka på knappen. Men, om man vill visa film på ett sätt som blir något annat än ett tidsfördriv – en upplevelse att växa av – behövs det en större ansträngning från vår sida. Det gäller att få in rätt ”tänk” och skapa en miljö som fungerar – och hitta rätt filmer!

Minibio – filmvisning för de allra yngsta

Minibio syftar till att:
• erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 3-5 år.
• utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens behov.
• med film, samtal, lek och eget skapande utveckla bar-nens språkkunskaper och uttryckssätt.
Vissa av karaktärerna känner barnen kanske redan – mini-biofilmerna baseras nämligen på populära barnböcker.

Matematik och vetenskap

Upptäck matematiken i leken
Undersök matematiken i köket
Upplev matematiken i musiken

Högläsning

Lydia klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. Men med sin lässug lyckas hon suga in lämpliga berättare som landar hemma i soffan!

Har du funderingar om SLI så kontakta Mats Svensson på Lärande IKT Media 011-153473