tisdag 17 mars 2015

Lärande IKT Media på besök ute i verksamheten

Allt började med ett telefonsamtal från Lena Andersson, en pedagog på Svärtingehusskolan. Hon undrade om inte vi kunde köpa in ett par filmer om Gustav III och Frihetstiden. Filmerna från Medix hade hon sett att andra skolor ute i landet hade tillgång till via SLI. Ett kort samtal med Margareta på Medix och köpet var klart. Dagen därpå hade jag en DVD med mp4-filer i mitt postfack. Filer laddades genast upp, och sen var allt var klart för att streamas.

Jag var nyfiken och frågade Lena om jag inte kunde få vara med och se hur filmen togs emot i klassen, och någon vecka senare var det dags. Ämnet historia, svenskt 1700-tal, kungar, hattar, mössor, envåldshärskare, teater, Ankarstöm, kungamord. Mycket att hålla reda på i den epoken. 
Innan filmen ställer Lena några frågor för att leda in eleverna på rätt spår och få dem att komma ihåg vart i historian förra filmen slutade. Lena loggar snabbt in på SLI och filmen var igång och i och med det slutade genast sorlet i rummet. Riktiga skådespelare, bra manus, snabba klipp, och spänningsskapande musik fick klassen att sitta helt tysta under de 18 minuter som filmen varade. 


Jag tror varje elev hade sitt eget sätt att ta in filmen. Många tittade och lyssnade koncentrerat under hela föreställningen, andra lyssnade mest och tittade upp då och då. En del tittade lite nonchalant ut genom fönstret men ändå med fokus på filmen.  Efter filmen ställde så Lena åter några kontrollfrågor för att se så ingen hade missat något.


Att visa film i skolan kan vara ett utmärkt alternativ eller kanske ett komplement till den vanliga undervisningen med läroböcker eller föreläsning. Ett sätt att förstärka uppmärksamheten på ett lustfyllt sätt.